http://schoolwiz.nl/basisonderwijs/lezen/leesbevordering/
Export date: Sat Feb 23 2:31:01 2019 / +0000 GMT

Leesbevordering betekent dat ervoor gezorgd moet worden dat kinderen gaan lezen en blijven lezen. Het is dus belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden om te lezen. Er zijn verschillende manieren hoe het lezen bevorderd kan worden. Je kunt denken aan voorlezen, boekbesprekingen in de klas of niveaulezen.Hoe krijg je kinderen weer aan het lezen?

Ouders en leraren hebben vaak de moeilijke opdracht kinderen te motiveren om te lezen.
Er zijn veel verschillende redenen waarom kinderen lezen niet leuk vinden. Maar waarom? En wat kun je eraan doen?


 

Redenen waarom kinderen niet willen lezen:

 1. Lezen is niet belangrijk.
  Vaak weten kinderen niet hoe waardevol lezen is. Laat een kind zien hoe belangrijk lezen is en geef het goede voorbeeld door zelf te lezen.

 2. Kinderen hebben geen tijd.
  Ze zijn druk met school, vrienden, sport, televisie, computer etc. Bij sommige kinderen moet hun drukke schema aangepast worden zodat er ruimte en tijd gemaakt kan worden om te lezen.

 3. Lezen is saai.
  Vaak vinden kinderen wat zij op school moeten lezen saai. Kies daarom gepaste boeken of teksten die aansluiten bij de interesses van het kind, zodat lezen (weer) leuk wordt.

 4. Lezen is moeilijk.
  Voor sommige kinderen is lezen een langzaam en moeilijk proces. Het is belangrijk om leesmateriaal te vinden op het niveau van het kind.

 5. Lezen is niet leuk.
  Zeker kinderen die moeite hebben met lezen, vinden lezen niet leuk. Door de druk op school of van thuis om te moeten lezen ervaren kinderen, ook kinderen die goed kunnen lezen, lezen als een opdracht. Haal dan de druk van het lezen af zodat kinderen weer plezier krijgen in het lezen.


 

Meer handige tips:
 1. Boekclub organiseren.
  Organiseer voor uw kind een boekclub. Nodig dan ongeveer 1 keer in de 2 weken een aantal vriendjes en vriendinnetjes uit van uw kind. Laat de kinderen een boek kiezen, die tijdens de afspraakjes (boekclub) besproken wordt. De kinderen vinden het leuk om bij elkaar te komen en gezellig te kletsen over het boek wat zij gelezen hebben.

 2. Geef het kind een keuze.
  Laat het kind zelf kiezen wat hij/zij wil lezen, want sommige kinderen houden van avonturen verhalen en anderen weer van mysteries.

 3. Om het lezen nog leuker en leerzamer te maken:
  Boekenlegger   (print)
  Leesverslag  groep 3, 4 en 5  (print)
  Leesverslag groep 6, 7 en 8   (print)Je kunt alle leesverslagen opbergen in een map. Dan weet je precies welke boeken jij gelezen hebt. (Ook leuk voor bij de boekclub).


Boekverslagenmap